Gesprek met onze nieuwe burgemeester
- Ilse De Smedt
- 6 jan
- 2 minuten om te lezen
Aan het begin van het jaar 2025 en de nieuwe legislatuurperiode van het college, geeft onze nieuwe burgemeester een interview in de gezellige winterbar van de schaatsbaan op het Gemeenteplein van Keerbergen.
Door Kees Klompenhouwer

Hoe kijkt u aan tegen het burgemeesterschap van Keerbergen ?
Ik wil graag een lange termijnvisie voor Keerbergen realiseren, een Keerbergen waar de burger centraal staat en dat bloeit en bruist van initiatief en ondernemerschap.
Het college is opnieuw gebaseerd op een coalitie. Dit keer zelfs van 4 verschillende partijen (VLD, KvU, CD&V en Vooruit). Wat betekent dat volgens u voor de werkwijze ?
Een vier partijencoalitie lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar dat valt goed mee. De programma’s van de vier overlappen voor 80% en het was dus niet moeilijk om een bestuursakkoord te bereiken. We willen allemaal een beter Keerbergen. Belangrijk is ook de positieve ingesteldheid van ieder naar de toekomst en naar elkaar. Dat bindt ons. Het college kan als team functioneren, waarbij het gemeenschappelijke succes voorop staat.
Het opknappen van het gemeenteplein en het project “Keerbergen Schaatst” dragen enorm bij aan de positieve uitstraling van het dorp. Wilt U op die voet verder gaan ?
Ja, het project “Keerbergen Schaatst” is een goed voorbeeld. Het initiatief kwam van de Lokale Economieraad (LEK) in 2019. De gemeente heeft zijn schouders eronder gezet. Door COVID konden we pas in de winter van 2021 de baan effectief realiseren, zij het met het “COVID FREE ticket” voor de deelnemers. Maar die beperking bleek het succes niet in de weg te staan. Ook hebben we ons niet door
de energiecrisis uit het veld laten slaan. Het project brengt mensen van Keerbergen samen.

De gemeente faciliteert en de verenigingen voeren het uit en kunnen zo een opbrengst voor hun club realiseren. Het is een mooie combinatie van het liberale principe van het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het principe van zorg voor de publieke ruimte, voor de gemeenschap. Die waarden leven ook bij de andere partijen. Er doen nu 30 verenigingen mee aan de schaatsbaan en zijn winterbar – hetgeen aantoont hoe groot het draagvlak is. De totale kosten zijn 200.000 euro, waarvan het merendeel, 120.000 euro, door de particulieren initiatieven wordt gedekt: sponsorgelden, verkoopopbrengsten van de bar en schaatsverhuur. Dus ook financieel gezien is dat een fraaie gemeenschappelijke prestatie.
Besturen is keuzes maken, ook lastige. Om het draagvlak onder de bevolking te houden is het van belang keuzes uit te leggen en feitelijke informatie te verschaffen. De Nieuwsbrief wil daaraan een bijdrage leveren door periodieke interviews met de bestuurders. Ziet u dat zitten ?
Ik ben graag bereid maandelijks in de nieuwsbrief burgers bij te praten over onze plannen, keuzes en realisaties. Volgende maand dus weer een ander onderwerp.