Een greep uit
onze realisaties


Vernieuwing dorpskern
Wie zelf al eens iets gebouwd of verbouwd heeft, weet hoe complex dit kan zijn. Geen wonder dus dat de vernieuwing van de Dorpsstraat al 20 jaar op de agenda stond. Met Vld Keerbergen en bevoegde schepen Jens Eggers is dit ambitieuze project na vele jaren stilstand succesvol gerealiseerd. Met aandacht voor evenwicht tussen bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid, extra ruimte voor voetgangers en fietsers, ruimte voor terrassen én vergroening en ontharding. Daarnaast werd ook een volledig gescheiden rioleringstelsel voorzien. Een huzarenstukje !
Extra ruimte voor terrassen
Tijdens de Corona-pandemie hebben we met cortenstaal bloembakken extra ruimte gecreëerd voor terrassen aan de café's en restaurants in het centrum. Zo konden mensen veilig buiten genieten van een lekker hapje en drankje.
Bij de heraanleg van het centrum werd ervoor gekozen om zoveel mogelijk ruimte te voorzien voor gezellige terrassen aan de horecazaken in ons centrum. Super gezellig!


Copyright © 2023 Atelier Claar bv
Kerkebergen
Het "gebouw Casteels", op de hoek van het gemeenteplein en de Haachtsebaan, was al jaren een verwaarloosde plek in ons centrum.
​
Na een lange zoektocht en onderhandelingen werd een ontwikkelaar gevonden om op deze plek een prachtig project te realiseren.
In dit project wordt de gelijkvloerse verdieping volledig ingericht met handelszaken en een horecazaak. Daarboven komen dan 44 appartementen, waarvan 7 appartementen met een sociaal objectief.
De start van de werken is eind september 2024 gepland.
Keerbergen bruist als WK-dorp
Van 18 tot 26 september 2021 was wielergekke regio Vlaanderen hét epicentrum van de koers en kwam het peloton helemaal thuis tijdens de 2021 UCI Road World Championships Flanders, Belgium.
Keerbergen speelde als een van de officiële WK-dorpen een prominente rol bij de 2021 UCI Road World Championships. In het dorpscentrum kwam een officieel WK-dorp met fanzone en heel wat animatie.


Keerbergen Schaatst !
Een nieuw initiatief dat in 2021 werd gelanceerd in samenwerking met de Lokale Economieraad, en meteen een schot in de roos was. Een sfeervol winterevent met een schaatsbaan in het centrum van ons dorp zodat mensen de weg vinden naar onze handelskern, en een winterbar die door de verenigingen wordt uitgebaat. Een ideale locatie ook om de Warmste Week en de eindejaarsactie van de Keerbergse handelaars af te sluiten.
​
Bij de derde editie in 2023 werden meer dan 10.000 schaatsers geteld!
Afbouw schulden met lage belastingen
De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft 1.257 euro schulden per inwoner. In Keerbergen is dat 930 euro per inwoner volgens de recentste cijfers, tegenover 1.195 euro aan het einde van de vorige bestuursperiode. Dit betekent dat de schuldgraad tijdens de afgelopen legislatuur met liefst 22% werd afgebouwd !
Dit werd bovendien zonder belastingverhoging gerealiseerd. Ter herinnering, tijdens vorige legislatuur werden de belastingen al snel na de stembusgang verhoogd, in weerwil van de verkiezingsbeloften. Pas aan het einde van die legislatuur werden de belastingen terug verlaagd onder druk van onze oppositie. (Lees ook: Keerbergenaars hebben 5 miljoen euro te veel belastingen betaald)


Restauratie en bescherming Heimolen
De Keerbergse Heimolen dateert uit 1706 en heeft het afgelopen decennium een grondige opknapbeurt gekregen. “Het kruisgebinte, de trap en ook de molenwieken werden hersteld. De molen werd volledig gestut, voorzien van een bliksemafleider en geschilderd”, aldus Jens Eggers , schepen van Patrimonium.
Na de restauratie werd een nieuwe molenaar gezocht, en die werd gevonden in Alexander Malomgré.
Sinds 6 juni 2024 geniet de Heimolen van Keerbergen van een voorlopige bescherming als monument met overgangszone. Een openbaar onderzoek moet bepalen of die bescherming definitief wordt.
Restauratie kerktoren en wijzerplaten
De kerktoren van onze gemeente dateert van 1764. Aangezien het laatste onderhoud van de klokkeninstallatie in de oude kerktoren in de jaren ‘80 gebeurd is, drong een grondige renovatie zich al geruime tijd op.
In 2020 werd beslist om niet alleen de luidsinstallatie maar ook de wijzerplaten te vernieuwen.


Vergroening speelplaatsen
De betonnen speelplaats van de kleuters van de gemeentelijke basisschool Het Hinkelpad werd met hulp van enkele gemeentelijke arbeiders groener gemaakt door tal van planten en bomen aan te planten. De transformatie werd compleet gemaakt met een piratenstrand met piratenboot, een pannakooi voor de jonge voetballertjes en een buitenklasje met moestuin.
Deze vergroeningsoperatie werd gefinancieerd met 3.500 euro subsidie van de provincie Vlaams-Brabant. De overige kosten werden gedragen door de gemeente en de ouderraad van de school.
Overkapping Hinkelpad
Centraal op de speelplaats van de lagere school Hinkelpad werd een vrijstaande zeiloverkapping in stervorm geplaatst. “Met deze overkapping maken we niet alleen een einde aan de geluidsoverlast door de golfplaten, die verwijderd worden,” aldus de bevoegde schepen Bob Saviolo. “De kinderen zullen ook een veilige en grote overdekte speelplaats hebben.” Het zeil is ongeveer 260 m² groot.


Veilig naar school - omgeving Atheneum
Voor een goede start van het nieuwe schooljaar hebben we afgelopen zomervakantie een grondige renovatie uitgevoerd in de Nachtegalendreef rond het Atheneum van Keerbergen.
Na vele jaren van putten vullen en oplappen werd nu gekozen voor een grondige renovatie met een volledig nieuwe fundering en asfaltlaag.
Zo kunnen de vele kinderen die er fietsen, weer een stuk veiliger van en naar school. Eerder werd ook al een nieuwe oversteekplaats aangelegd in de Vlieghavenlaan en werd het begin van de schoolzone duidelijker gemarkeerd op de weg.

Led-verlichting voor twee voetbalsites
Bij zowel Voetbalclub KNV Lozenhoek als bij KSC Keerbergen werd geïnvesteerd in nieuwe veldverlichting met energiezuinige LED's.
Bij KNV Lozenhoek werd daarbij ook nog het sanitair, de ventilatie, de verwarming en koeling gerenoveerd.
Veilig naar school - omgeving Sint-Michiel
In het voorjaar van 2023 heeft de gemeente Keerbergen in samenwerking met Colruyt en basisschool Sint-Michiel een nieuw toegangspad aangelegd vanaf de parking van de supermarkt naar de school.
Deze nieuwe verbinding moet de verkeersveiligheid in de Kempenlaan verhogen.
De gemeente Keerbergen heeft 20.000 euro geïnvesteerd in de aanleg van deze nieuwe verbinding, die het schoolverkeer in de Kempenlaan voor de andere scholen moet ontlasten.

Uitbreiding gymzaal
Dankzij een structurele samenwerking met het Atheneum Keerbergen werd de beschikbare ruimte voor de zaalsporten verdubbeld. Vervolgens werd een bestaande polyvalente zaal geïntegreerd in de bestaande gymzaal om een oplossing te bieden voor de 150 kinderen die bij de gymclub op wachtlijsten stonden. Beide projecten werden met subsidies van Sport Vlaanderen gerealiseerd. Voor de inrichting van de gymzaal draagt De Gympies Keerbergen 131.000 euro van de investeringskosten.


Copyright © Thomas Bruyninck
Aanleg hockeyveld
Gezien de sterke groei van de hockeysport in ons land, en ook in Keerbergen, werd op de sportsite naast het groene multifunctionele kunstgrasveld een blauw waterveld specifiek voor hockey aangelegd.
Ook dit project werd gefinancierd met subsidies van de Vlaamse overheid en een financiële inbreng van de Hockey Tigers.
Vernieuwing sportvloer
In de grote zaal van de gemeentelijke sporthal werd de sportvloer vernieuwd. Een broodnodige renovatie, aangezien de oude sportvloer dateerde uit 1985, toen de sporthal werd gebouwd. Met het oog op blessurepreventie werd opnieuw voor een klassieke verende parketvloer gekozen.


Masterplan Sportsite
Tijdens deze legislatuur werd ook een masterplan voor de sportsite in de steigers gezet. Doelstelling: een groene buffer voor de omwonenden voorzien en een herinrichting van de volledige sportsite gericht op meer veiligheid voor de zachte weggebruikers en een groenere sportbeleving.
Ook voor dit project kreeg elke Keerbergenaar inspraak via het participatietraject 'Keerbergen beweegt'.
Nieuwe speeltuin terras sporthal
Op het gemeentelijke sportcomplex werd vlak naast de cafetaria een nieuwe speelzone aangelegd. De inrichting ervan werd mee bepaald door gebruikers en omwonenden via een inspraaktrajct met 3 bevragingsrondes.
Op basis van de resultaten van het inspraaktraject werd beslist om deze speelzone te concentreren op kinderen van 4 tot 9 jaar en op de volgende spelvormen: springen, glijden, evenwicht, hangbrug en draadcircus.
​



Uitbreiding aanbod vakantiekampen
Afgelopen legislatuur werd ook ingezet op een gevoelige uitbreiding van het aanbod vakantiekampen. Het aanbod van de sportverenigingen werd aangevuld met een gevarieerde reeks kampen die vanuit de gemeentelijke dienst Vrije Tijd worden georganiseerd. Naast sport komen tal van andere activiteiten en interesses aan bod: knutselen, taal, informatica, avontuur, uitstappen naar pretparken en nog veel meer.

Subsidiereglement fuiven
Dankzij de invoering van een nieuw subsidiereglement kunnen de Keerbergse jeugdverenigingen een beroep doen op een jaarlijkse fuifsubsidie van 2.500 euro voor het huren van tijdelijke fuifinfrastructuur zoals een tent, vloer en sanitair.
Daarnaast werd in samenspraak met de verschillende Keerbergse jeugdbewegingen, het gemeentebestuur en de omwonenden een fuifcharter opgesteld om afspraken te maken rond bijvoorbeeld geluidsnormen, alcoholgebruik en security.
Kindvriendelijke gemeente
Met een ambitieus jongerenactieplan hebben we het label 'Kindvriendelijke gemeente' in de wacht gesleept. Als onderdeel van dat jongerenactieplan werd de voorbije maanden een Jongeren Advies Centrum geopend en volgt nog dit jaar een OverKop-huis in samenwerking met Haacht.
Voor het behalen van dit label werd opnieuw een participatietraject opgestart, met een vragenlijst die door meer dan 1.500 kinderen werd ingevuld.

Witte goudsbrug
Witte Goudbrug
Deze fietsbrug over de Dijle, genoemd naar de kleuren van de Keerbergse asperges en het Haachtse witloof, is 37 meter lang, 4 meter breed en weegt 37 ton, en kwam tot stand in samenwerking met De Vlaamse Waterweg, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Haacht en Keerbergen.
Een veilige, groene oversteek tussen Haacht en Keerbergen voor de scholieren van beide gemeenten en tegelijk een toeristische troef: de Dijledijk vormt immers een prachtige fiets- en wandelroute.

Copyright © Thomas Bruyninck
Copyright © Thomas Bruyninck


Fietspaden, work in progress
Tijdens deze legislatuur zijn er heel wat projecten opgestart om fietspaden en kruispunten te verbeteren.
Veel van deze plannen worden momenteel gefinaliseerd. Als het aan Vld Keerbergen ligt, kunnen deze projecten in de volgende legislatuur snel worden uitgevoerd. Het gaat onder andere om:
​
-
Fietspaden op de Haachtsebaan (van Dijlestraat tot Haacht)
-
Fietspaden op de Schrieksebaan
-
Fietspaden op de Oude Putsebaan (tussen Tremelobaan en Achiel Cleynhenslaan)
-
Kruispunt Tremelobaan/Oude Putsebaan
Vrijliggende fietspaden Putsebaan, fase 2
Hoewel het door vertragingen bij de nutsmaatschappijen nog niet zichtbaar is in het straatbeeld, zijn de nodige voorbereidingen voor fase 2 van de Putsebaan al getroffen. Vanaf de Raambeek tot aan de grens met Putte komt er een volledig vrijliggend fietspad. Daarnaast wordt de betonbaan vervangen door een stille asfaltweg. Ook het kruispunt met de Grensstraat krijgt een fietsvriendelijke herinrichting.
De werken starten eind 2024.


Rotonde aan kruispunt
Haachtsebaan - Oude Putsebaan
Op het kruispunt Haachtsebaan/Oude Putsebaan/Kruishoevestraat zijn we bijna klaar met de plannen voor de aanleg van een rotonde. Dit kruispunt is al jarenlang een gevaarlijke en lastige plek voor zowel fietsers als automobilisten. Om voldoende ruimte te creëren voor de rotonde, hebben we het huis op de hoek aangekocht. Zo pakken we eindelijk een probleem aan dat al decennia voor gevaar zorgt!
Slimme verkeerslichten aan het kruispunt Tremelobaan-Fazantendreef
Het kruispunt van de Tremelobaan met de schoolroute Fazantendreef en Hazendreef is een druk gebruikte fietsroute, niet alleen door de schoolgaande jeugd, maar ook door recreatieve fietsers. Door personeelsgebrek is het niet altijd mogelijk om politiebegeleiding te voorzien. Een meer structurele oplossing was dus nodig. Die werd gevonden in de plaatsing van slimme verkeerslichten: de fietslichten worden groen wanneer er effectief een fietser is.
De verkeerslichten zullen eind september 2024 worden geplaatst.


Een groene transitie
Er werd ook werk gemaakt van de omslag naar groene mobiliteit, met de vergroening van het eigen wagenpark, de installatie van laadpalen in de gemeente en het voorzien van elektrische deelwagens op het gemeenteplein.
Zonnepanelen op openbare gebouwen
Op de daken van de sporthal, het gemeentehuis, de loods en gemeenschapscentrum Den Bussel werden samen meer dan 1.000 zonnepanelen geïnstalleerd. De opgewekte energie wordt gebruikt voor onze gemeentelijke diensten, zoals het opladen van onze elektrische wagen.
​
Deze investering werd gerealiseerd via burgercoöperatie Klimaan, zodat ook onze inwoners mee kunnen investeren.


Verledding openbare verlichting
In Keerbergen werd reeds 90% van alle openbare verlichting omgebouwd naar LED. Hiermee zijn we koploper in Vlaanderen. Het Vlaamse gemiddelde schommelt momenteel nog maar rond 50%.
Veilig, energiebesparend en efficiënt. Dankzij deze investering besparen we jaarlijks 500.000 kWh electriciteit!
Vernieuwing en isolatie dak gemeentehuis
Het dak van het gemeentehuis onderging een grondige renovatie, gericht op betere isolatie en klimaatbeheersing. Zo werd nieuwe dakbedekking gelegd en werd ook de lichtstraat volledig vervangen met super isolerend glas.


Investeren in natuurgebied
Afgelopen legislatuur werd extra geïnvesteerd in groen met de ondersteuning van Natuurpunt voor de aankoop van bijkomende percelen natuurgebied.​ Meer zelfs: elke aankoop door Natuurpunt in onze gemeente wordt voor 10% door de gemeente gesponsord.
​
Daarnaast hebben we ons ook aangesloten bij Natuurpark Rivierenland, en werken we samen aan een plan om onze natuurgebieden met elkaar te kunnen verbinden.
​​
​
Mooimakers
We hebben ook ingezet op versterking en blijvende ondersteuning van de Mooimakers-werking, met jaarlijkse zwerfvuilacties en specifieke acties rond de Keerbergse scholen, gericht op sensibilisering.
​
Wist je dat onze Mooimaker ambassadeurs ook een heuse klimaatboom cadeau kregen?


Tuinadvies van de Tuinrangers
Onze gemeente werkt mee aan het Tuinrangersproject, een initiatief van Vlaanderen, waarbij zogenaamde Tuinrangers, vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur, met gratis advies helpen om de gemeente biodiverser en klimaatrobuuster te maken.
Subsidie voor vergroening
Milieuschepen Benno Daemen heeft een subsidie in het leven geroepen voor geveltuintjes. De nodige onthardingswerken neemt de gemeente voor zijn rekening, alsook de kosten voor de klimaatbestendige inheemse plant. Op die manier willen we ontharding en vergroening in het straatbeeld stimuleren.
​
Naast geveltuintjes, wordt ook de aankoop van hoogstambomen of kleine landschapselementen zoals een haagkant of wilgenrij sinds kort door de gemeente ondersteund.


Een degelijk klimaatbeleid
Om ons voor te bereiden op de toekomst werd een ambitieus klimaatactieplan opgesteld voor onze gemeente. Met de opmaak van een Hemelwater- en Droogteplan hebben we onze gemeente gewapend voor toekomstige uitdagingen die verband houden met zowel watertekort als overtollig water.
​
Daarnaast werd een reglement op bronbemaling ingevoerd, gericht op het principe van retourbemaling en lozing in waterlopen in plaats van de riolering, met verplichte sondegestuurde bemaling om overvloedig oppompen van grondwater te voorkomen, inclusief een strikt handhavingsbeleid.
Groenbehoud
Bij de beoordeling van bouwdossiers werd bijzondere aandacht besteed aan ontharding en het behoud van het groen dat zo kenmerkend is voor onze gemeente. Gezien ons verouderd (naald)bomen patrimonium moet er helaas ook gekapt worden. In dat geval maken we maximaal de omslag naar toekomstgerichte loofbomen. Voor kapping werd een waarborg voor heraanplant van hoogstambomen geïmplementeerd.
​
In de Raambeekvallei werd zelfs een volledig nieuw bos aangeplant!
​
​


Renovatie vlonderpad Broekelei
Tijdens deze legislatuur werden verschillende investeringen in groen gedaan. Een daarvan betrof de herstelling van het populaire vlonderpad in natuurgebied De Broekelei.
De herstellingswerken werden deels gesubsidieerd door het Agentschap Natuur en Bos. “De resterende kosten, ongeveer 5.000 euro, worden door de gemeente gedragen," aldus de bevoegde schepen, Benno Daemen.
Heropwaardering geboortebos
Door een foute plantkeuze tijdens de vorige legislatuur, kon het mooi uitgedachte geboortebos aan de Dijlestraat nooit uitgroeien tot wat het moest zijn: een echt bos!
Daarom hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd in meer droogtebestendige beplanting, met een mix van bomen, struiken en bijzondere grassen. Wist je dat er sinds kort ook een aantal zeer bijzondere vlinders huizen in het geboortebos, en dat je hier ook een blotevoetenpad kan ontdekken?


Ondergrondse glasbollen en sorteerstraat
De klassieke glasbollen in onze gemeente werden vervangen door een ondergrondse variant. De voordelen zijn legio: bovengronds wordt heel wat ruimte bespaard, terwijl ze een grotere capaciteit bieden dan de klassieke glasbollen. Daarnaast leert de ervaring dat ondergrondse containers minder uitnodigen tot sluikstorten. Tot slot is er aanzienlijk minder geluids- en visuele hinder en zorgt de lage inwerphoogte ervoor dat deze containers gebruiksvriendelijker zijn voor rolstoelgebruikers.
In het vernieuwde dorpscentrum werden ook twee ondergrondse sorteerstraten geïnstalleerd, zodat de bewoners van het centrum geen vuilnisbakken meer nodig hebben.
Vernieuwing recyclagepark
Nog niet zichtbaar, maar wel al veel voorbereidend werk verzet om het gemeentelijke recyclagepark te vernieuwen en uit te breiden. Na afloop zal het recyclagepark van Keerbergen een stuk comfortabeler zijn. Zo zal je het park nog maar één keer binnen moeten rijden, ook al heb je verschillende soorten afval bij. De in- en uitgangen van het park worden uitgerust met ANPR-camera's die je nummerplaat registreren.
Bij de renovatie wordt ook aan de natuur gedacht. Zo blijft de groene bufferzone rond het recyclagepark behouden, en wordt gezuiverd afvalwater gerecupereerd. De uitvoering is gepland voor begin 2025.


Duiven aan de pil
Een diervriendelijke oplossing voor de overlast van duiven: Via een duiventil van Vets For City Pigeons krijgen de gevleugelde dieren graan met een geboortebeperkend middel. “Een diervriendelijker alternatief dan het oude afvangen en doden”, aldus schepen van dierenwelzijn Benno Daemen.
Diervriendelijke gemeente
Onze gemeente kreeg van de provincie Vlaams-Brabant het label Diervriendelijke gemeente uitgereikt. Het label is gekoppeld aan de ondertekening van een beginselverklaring rond diervriendelijkheid in het gemeentelijke beleid en een jaarlijkse controle.
Het label werd elk jaar met vlag en wimpel bevestigd!


Nieuwe huisstijl
Het vorige logo van onze gemeente dateerde van 2004 en was aan een upgrade toe. In 2020 werd een traject voor een nieuwe huisstijl opgestart. De nieuwe huisstijl toont meer dan ooit waar onze gemeente voor staat: een moderne, kwalitatieve dienstverlening, waarbij het groene karakter centraal staat en de moderne strakke look ook kwaliteit uitstraalt.
Versterking van de digitale communicatie
Aansluitend bij de nieuwe huisstijl werd ook de gemeentelijke website in een nieuw kleedje gestoken, aangevuld met tweewekelijkse digitale nieuwsbrieven. Daarnaast wordt ook uitvoerig gecommuniceerd via onze sociale media-kanalen om onze inwoners zo goed en snel mogelijk te informeren.

Keerbergen denkt mee
We zetten in op inspraak en burgerparticipatie met de invoering van een digitaal participatieplatform Keerbergen Denkt Mee om de burgers op een toegankelijke, constructieve en transparante manier te betrekken bij het beleid van onze gemeente.
Het platform werd onder meer gebruikt voor een bevraging rond de Cultuurprijs 2024, een enquête over lokale economie, mobiliteit of de plaatsing van zitbanken in ons dorp.


Keerinfo in een nieuw jasje
Niet enkel de website maar ook het gedrukte infoblad van de gemeente, onze Keerinfo, heeft een metamorfose ondergaan, in lijn met de nieuwe huisstijl.
​
Van een louter infoblaadje is Keerinfo uitgegroeid tot een echt magazine, waarmee we vier keer per jaar onze inwoners inzage geven in een specifiek deel van onze gemeentelijke werking.
Heraanleg begraafplaats
De begraafplaats van de gemeente Keerbergen heeft een echte metamorfose gekregen. Vergroening en ontharding stonden daarbij centraal. De mooie ligging met zicht op de Dijlevallei werd ten volle benut door een mooie zithoek te voorzien, waar bezoekers in alle rust kunnen bezinnen, te midden van de natuur.


Herinrichting Den Bussel
De tiende verjaardag van gemeenschapscentrum Den Bussel werd gevierd met een totale make-over, gericht op sfeer en gezelligheid.
De bibliotheek is de voorbije jaren geëvolueerd van een uitleenbib naar een belevingsbib en dat uit zich ook in de herinrichting van deze ruimte, met een gezellige binnentuin, een grotere kinderhoek en meer plaats voor studenten. Ook de inrichting van 'boekenkamers', door houten boekenrekken in kruisvorm op te stellen, draagt bij tot een huiselijk karakter. In de nieuwe cirkelvormige lounge, afgescheiden door een gordijn, kunnen dan weer kleine events worden georganiseerd.
Bij de herinrichting werd gekozen voor duurzame materialen, helemaal in het kader van ‘groen Keerbergen’.
Wegenis- en rioleringswerken
De heraanleg van ons centrum was uiteraard het grootste project van de afgelopen jaren in Keerbergen. Maar ook projecten buiten het centrum kregen vorm.
Zo starten we dit jaar nog riolerings- en wegeniswerken in de Zandstraat, Narcisweg en Meidoornweg, Kasterland en Rosstal.


Smart City
Met verschillende acties en investeringen werden de eerste stappen gezet richting Smart City, namelijk: nieuwe technologieën implementeren om slimme oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen.
In 60% van de Keerbergse straten werden voorbereidingen getroffen voor de aanleg van glasvezel, garant voor de snelste internetverbinding. In alle gemeentelijke gebouwen werd werk gemaakt van een performante wifi-verbinding. Digitale dienstverlening werd uitgebreid met de mogelijkheid om via de website documenten aan te vragen of een afspraak te maken met de gemeentelijke diensten.

Copyright © Lava architecten
Nieuw politiecommissariaat
In Haacht wordt een nieuw centraal politiecommissariaat gebouwd voor de eengemaakte politiezone Keerbergen-Haacht-Boortmeerbeek.
Omdat versnippering een efficiënte werking in de weg staat, zullen alle personeelsleden van de politiezone in juni 2025 hun intrek nemen in één gebouw. Dat betekent meteen ook het einde van de lokale politiegebouwen, maar dat geldt niet voor de lokale dienstverlening: in Keerbergen en Boortmeerbeek worden virtuele loketten ingericht, zodat de inwoners niet verplicht zijn om naar Haacht te komen om bijvoorbeeld een aangifte te doen. Ook de wijkwerking, met onze lokale wijkagenten, blijft behouden.

Camerabewaking
Geen camera op elke hoek van de straat, maar een gericht veiligheidsbeleid. Zo werden werden 5 vaste veiligheidscamera's geïnstalleerd: drie op het gemeenteplein; een op de parking achter het gemeentehuis en een aan de linkerzijde van GC Den Bussel, om op die manier ook de parking aan de KBC in het oog te kunnen houden. “We hebben deze locaties gekozen omdat we weten dat er daar geregeld problemen zijn”, aldus burgemeester Erik Moons.
Aan de aankoop hangt een kostenplaatje van 55.709 euro. Daarnaast moet er maandelijks 323 euro aan exploitatievergoeding worden betaald.
Uitbreiding BIN-netwerk
BIN staat voor Buurt Informatie Netwerk en verwijst naar een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie, gericht op informatie-uitwisseling zonder te patrouilleren of waakacties te organiseren.
Het volledige grondgebied van Keerbergen is opgedeeld in 7 BIN's.

Uitbreiding kinderopvang
In februari heeft de gemeente een extra pand voor kinderopvang aangekocht in de Stationsstraat. Ferm kinderopvang zal de nieuwe kinderopvang uitbaten en plaats voorzien voor 24 kinderen. Eventueel kan dat aantal nog uitgebreid worden tot 30 kinderen.


Oprichting sociale kruidenier Komerin
Op 20 juli 2021 heeft sociale buurtwinkel Komerin zijn deuren geopend.
Keerbergenaren die het financieel wat moeilijk hebben, kunnen hier terecht na doorverwijzing door de sociale dienst.
De winkel beschikt over een basisaanbod van gezonde voedingsmiddelen, verzorgings- en onderhoudsproducten.
Daarnaast is iedereen steeds welkom voor een leuke babbel bij een heerlijke tas koffie!
Oprichting Jongeren Advies Centrum
Aandacht voor het mentale welzijn van onze jongeren werd concreet gemaakt met de opening van een JAC-corner op de Haachtsebaan in Keerbergen.
JAC staat voor Jongeren Advies Centrum en biedt een luisterend oor aan jongeren tussen 12 en 25 jaar. De JAC-Corner beschikt over een anonieme gespreksruimte om de drempel te verlagen voor wie nood heeft aan hulp.
Omdat iedereen recht heeft op goede hulp!


Sociale woningen Raamdal & Knollebol
In 2021 werd een omgevingsvergunning afgeleverd aan SWaL (Sociaal Wonen arrondissement Leuven) voor de bouw van 31 sociale huurwoningen in de nieuwe verkaveling Raamdal, tussen de Bakestraat en de wijk Vogelzang. De 31 sociale woningen worden in verschillende combinaties gegroepeerd tot negen clusters van maximaal vijf woningen.
Twee jaar eerder werd aan dezelfde huisvestingmaatschappij een vergunning afgeleverd voor de bouw van 3 sociale appartementen in het pand Knollebol, op de hoek van de Putsebaan en de Bakestraat.
Door een herstructurering van de huisvestingmaatschappij heeft de uitvoering van beide projecten vertraging opgelopen, maar de aanbesteding is nu lopend.
